Feike van der Boom

Verstop het Groninger Forum niet!

Geef het Groninger Forum meer ruimte

Het Groninger Forum is een bijzonder ontwerp, het wordt misschien wel het mooiste gebouw van Nederland. Maar volgens de huidige plannen wordt het achter een hoge nieuwe oostwand bijna onzichtbaar: het wordt verstopt! Kun je het wel zien vanaf de Grote Markt?

In de gebruikelijke presentatie wordt het Forum van bovenuit bekeken. Beeldend kunstenaar Frits Feenstra laat het ons ook zo in olieverf zien:

veelkleurig schilderij schuin van boven met links de martini toren en rechts het Forum

Frits Feenstra(120 x 100 cm, olieverf op linnen)

Maar hoe zien we het Forum vanaf de grond, in perspectief? Beeldend kunstenaar Feike van der Boom bekijkt het Forum liever zoals we het in werkelijkheid gaan zien als het klaar is, vanaf ooghoogte, dus zo ongeveer 1.70 m vanaf de grond.

Op deze vier foto's van een houten maquette (de geboorte van het Forum), van verschillende kanten gefotografeerd, is dit goed te zien. Heel spannend! Afhankelijk van het punt van waaruit je kijkt verandert de vorm van het Forum enorm. Je mist veel als je deze vormveranderingen niet kunt zien!

Onderstaande foto's geven een indruk van de verschillende verschijningsvormen van het Forum.

foto van houten model van het Forum dat eruit ziet als een rots

Foto: Feike van der Boom, het Forum als rots

foto van houten model van het Forum dat eruit ziet als een trechter

Foto: Feike van der Boom, het Forum als trechter

foto van houten model van het Forum dat eruit ziet als een schip

Foto: Feike van der Boom, het Forum als schip

foto van houten model van het Forum dat lijkt op een afgeknotte piramide

Foto: Feike van der Boom, het Forum als afgeknotte piramide

Om het Forum op ooghoogte te kunnen beoordelen, moet je wel van alle kanten vrij kunnen zien, anders mis je de mogelijkheid om zijn verschillende verschijningsvormen te beleven.

Op de geplande locatie kun je het gebouw niet in zijn geheel zien! Je ziet, als je het nieuwe straatje door de toekomstige oostwand inkijkt, in de richting van het Forum, maar een klein deel. Waarom wordt het Forum verstopt?

impressie van doorkijk tussen twee stenen door op het houten model van het Forum

Foto: Feike van der Boom, impressie van het doorkijkje door de nieuwe straat naar het Forum

De meeste mensen die op de in de toekomst verkleinde Grote Markt lopen kunnen vanaf dit plein helemaal niets van het Forum zien.

Beeldkwaliteitsplan Grote Markt Oostwand met zichtlijn ingetekend door Feike van der Boom

Beeldkwaliteitsplan Grote Markt Oostwand, Mueller Reimann Architekten, p.20.
Rode (zicht)lijn ingetekend door Feike van der Boom

De ingetekende rode lijn is de zichtlijn van de mensen die op de Grote Markt vlak voor het Stadhuis staan. Meer dan een piepklein puntje Forum zal er niet boven de nieuwe gevelwand uitsteken.

Hier een impressie zoals de oostwand gaat worden, je ziet bijna niets van het Forum op de Grote Markt, zelfs niet als je met je rug stijf tegen het Stadhuis staat en naar de nieuwe oostwand kijkt, zoals op dit schilderij.

schilderij van de vernieuwde oostwand met links de martini toren en een klein stukje dak zichtbaar van het Forum

Concept nieuwe oostwand Grote Markt(100 x 50 cm, acryl op mdf)

Een bijzonder, mooi gebouw moet zichtbaar zijn, wil het een publiekstrekker worden. Het Groninger Museum zie je direct als je het Hoofdstation uitwandelt. De Eiffeltoren komt tot zijn recht doordat er nu veel ruimte omheen is. Heel zichtbaar! Hetzelfde geldt voor de voorgevel van het Paleis op de Dam in Amsterdam en het Operagebouw in Sydney. Je kunt deze beroemde gebouwen al van een afstand goed zien! Maar het Forum krijgt niet de ruimte die het ontwerp vraagt. In onze groeiende stad is het plan nu om de Grote Markt te laten krimpen tot middeleeuwse proporties. We willen een opvallend gebouw, maar waarom geven we het dan niet de ruimte om echt spraakmakend te zijn?

En waar zou het Forum moeten komen?

schilderij van het Forum op de plaats van het huidige stadhuis Groningen

Concept Forum op de Grote Markt (op de plaats van het huidige 200 jaar oude stadhuis)(100 x 50 cm, acryl op mdf)

Vroeger was een forum het economische, juridische, bestuurlijke en religieuze centrum van een stad en dat stond helemaal centraal. Maar waarom komt ons Forum dan niet centraal en zichtbaar in de stad? Dus ┬ůvervang het stadhuis door het Forum! Doordat je in het huidige plan het gebouw niet op afstand kunt zien, wordt niet alleen het totaalbeeld gemist, maar ook de spannende verschillende verschijningsvormen van het Forum. Door de bijzondere, onregelmatige vorm ziet het gebouw er vanuit elk punt immers anders uit. Dus geef het Forum de broodnodige ruimte. Laten we er trots op zijn: het mag gezien worden!

foto van de Grote Markt met het Forum op de plek van het stadhuis

Foto: Feike van der Boom. Fotobewerking: R. Som Djien Tan, Grote Markt met het Forum

foto van de Grote Markt en het stadhuis van voor de fotobewerking

Foto: Feike van der Boom, Grote Markt zoals deze nu (2011) is

Als nuchtere noordeling realiseert Feike zich ook wel dat het vervangen van het 200 jaar oude stadhuis niet haalbaar is. Daarom plan B: bouw het Forum waar dat nu gepland is maar laat wel een stuk van de nieuwe oostwand weg zodat het Forum, althans vanaf de Grote Markt, zichtbaar is.

Schrijf daarnaast een prijsvraag uit voor een ontwerp, net zoals bij het Forum, voor het eigentijds invullen van het gedeelte van de oostwand dat wel gebouwd gaat worden, zodat het een spraakmakend geheel wordt.